Asteroidi me unazë shokon astronautët

10Për herë të parë në histori të zbulimeve në hapsirë, astronautët kanë zbuluar një sistem unaze përreth një asteroidi. Zbulimi është një surprizë e plotë për shkenctarët planetarë, të cilët ende janë të pasigurt se si mund të ishte formuar unaza e tillë rreth asteroidit.
Objekti kozmik ishte gjetur rreth një objekti me emrin Chariklo, i cili ndodhet mes Saturnit dhe Uranit. Në 155 milje më përtej, Chariklo është asteroidi më i madhe i njohur në atë zonë. Duke kërkuar për të marrë një pamje më të mirë të madhësisë së tij dhe formës, astronautët trajnuan teleskopët e tyre të hapësirës për shkëmbe gjigande në qershor të viti 2013. Pasi që Chariklo kishte kryer eklpiset e tij, studiuesit kishin vërjetur diçka të çuditshme: drita e yllit lëvizi lehtë vetëm pak pas kalimit të Chariklo-së.
Arsyeja për errësimin ishin dy unazat e asteroidit, të cilët e kishin bllokuar për një moment yllin. Unaza e trashë e brendshme është rreth 4 milje e gjerë, ndërsa unaza e hollë e jashtme është më pak se dy milje. Analizat treguan se unazat janë të përbëra kryesisht nga akulli i ujit.
Unaza akull reflekton dritën si pasqyrë. Ka vetëm katër sisteme të tjera të njohura për unazat e tyre në sistemin tonë diellor – Jupiteri, Urani, Neptuni dhe Saturni. Astronautët nuk janë ende të sigurt nëse unaza e Chariklo-së e bënë atë unik në mesin e asteroideve.